Αν είστε έγκυος κάντε άμεσα το εμβόλιο για την γρίπη σε όποιο τρίμηνο της κύησης κι αν είστε.
Κάντε οπωσδήποτε το εμβόλιο για τον κοκκύτη αν είστε στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.
Το εμβόλιο για την διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια σε όλους.
Γιατί να εμβολιαστώ με το εμβόλιο του κοκκύτη;
Κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν σε κανονικά εμβολιασμένους εφήβους και ενήλικες (ακόμα και σε αυτούς που νόσησαν), λόγω του ότι η ανοσία μετά από εμβολιασμό προοδευτικά εξασθενεί. Έτσι οι έφηβοι και οι ενήλικες αποτελούν πηγή λοίμωξης για ανεμβολίαστα βρέφη και παιδιά.
Στα βρέφη κάτω του ενός έτους, που νόσησαν από κοκκύτη και ήταν δυνατός ο προσδιορισμός της πηγής της λοίμωξης, ως συχνότερη αναγνωρίστηκαν τα μέλη της ίδιας της οικογένειας (μητέρες 32%, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας 43%).
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε κράτη που εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη.
Συγκεκριμένα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια παρατηρήθηκε μετατόπιση της ευαίσθητης ηλικίας από την παιδική στην ενήλικο ζωή, ενώ παραμένει επίνοση η προ του εμβολιασμού βρεφική ηλικία (0-6 μήνες ζωής).
Κατά την περίοδο 2004-2020, o αριθμός δηλωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥΥ) με γνωστή ηλικία και φύλο ήταν 506.
Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 394, από τα οποία τα 332 ήταν μικρότερα του ενός έτους. Από τα 509 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου, η πλειοψηφία των δηλωθέντων κρουσμάτων (309 περιστατικά) δεν είχαν εμβολιαστεί με καμία δόση εμβολίου.
Κατά την χρονική περίοδο 2004-2020 σημειώθηκαν 3 θάνατοι.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα προηγούμενα, την πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων για τον κοκκύτη, την επιδημιολογία της νόσου και τις τρέχουσες διεθνείς συστάσεις για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, ζητήσαμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας να μας δοθεί η δυνατότητα να συνταγογραφούμε και να εμβολιάζουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, με τα εμβόλια διφθερίτιδας, κοκκύτη, τετάνου και γρίπης.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.
Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι θα προστατεύσουμε τα νεογέννητα βρέφη και τα μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι, αλλά και θα αυξήσουμε άμεσα την εμβολιαστική κάλυψη και άρα προστασία των ίδιων των ενηλίκων, από αυτά τα πολύ σοβαρά νοσήματα. Από την εμπειρία μας κανείς ενήλικας γονιός δεν πηγαίνει αυτοβούλως στον γιατρό να ζητήσει να εμβολιαστεί. Εμείς και να τους πείσουμε μπορούμε και μπροστά μας τους έχουμε για να τους εμβολιάσουμε άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου