Σελίδες

27 Νοεμβρίου 2022

Νομοσχέδιο Γκάγκα

Μίνα Γκάγκα: Μία «μαχήτρια» του κορονοϊού ως Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Πριν λίγες μόνο ημέρες αναφέρθηκα στην απαξίωση της δημόσιας υγείας. 

Το βράδυ της Τετάρτης 23/11/2022 κατατέθηκε το Νομοσχέδιο της κ. Γκάγκα  για την υγεία με το οποίο καταργείται η δημόσια υγεία και φυσικά το ΕΣΥ.

Η προϋπόθεση να εργαστεί κάποιος στο  ΕΣΥ  ήταν να μη διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.

Αυτό μπορούσαν να το κάνουν μόνο οι ιατροί που εργάζονταν στο ΙΚΑ.

Με το Νομοσχέδιο Γκάγκα οι ιατροί του ΕΣΥ έχουν δικαίωμα να ασκούν το έργο τους παράλληλα και σε ιδιωτικό ιατρείο.

Σε αναμονή, αν τελικά ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση καθώς θα επιφέρει πλήθος προβλημάτων, τόσο ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα, αλλά με πιο σημαντική την πλευρά του πολίτη, που αυτό που τον απασχολεί είναι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στις δημόσιες δομές και φυσικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε αν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά καλύπτοντας τις ανάγκες για την υγεία του....αν οι παροχές στις δημόσιες δομές είναι πλημμελείς. 

 

  

Φωτεινή Σαμαρά 

Επιχειρηματίας, ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας 

 

14 Νοεμβρίου 2022

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / γράφει ο Κώστας Νταλούκας Παιδίατρος

 

Αν στο σπίτι έχετε νεογέννητο βρέφος ή μικρό παιδί κάντε άμεσα, όλοι όσοι μένετε μαζί του, το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς και το εμβόλιο για τον κοκκύτη.
Αν είστε έγκυος κάντε άμεσα το εμβόλιο για την γρίπη σε όποιο τρίμηνο της κύησης κι αν είστε. 
 
Κάντε οπωσδήποτε το εμβόλιο για τον κοκκύτη αν είστε στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.
Το εμβόλιο για την διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια σε όλους.
 
Γιατί να εμβολιαστώ με το εμβόλιο του κοκκύτη;
 
 Κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν σε κανονικά εμβολιασμένους εφήβους και ενήλικες (ακόμα και σε αυτούς που νόσησαν), λόγω του ότι η ανοσία μετά από εμβολιασμό προοδευτικά εξασθενεί. Έτσι οι έφηβοι και οι ενήλικες αποτελούν πηγή λοίμωξης για ανεμβολίαστα βρέφη και παιδιά.
Στα βρέφη κάτω του ενός έτους, που νόσησαν από κοκκύτη και ήταν δυνατός ο προσδιορισμός της πηγής της λοίμωξης, ως συχνότερη αναγνωρίστηκαν τα μέλη της ίδιας της οικογένειας (μητέρες 32%, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας 43%).
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε κράτη που εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη.
Συγκεκριμένα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια παρατηρήθηκε μετατόπιση της ευαίσθητης ηλικίας από την παιδική στην ενήλικο ζωή, ενώ παραμένει επίνοση η προ του εμβολιασμού βρεφική ηλικία (0-6 μήνες ζωής).
Κατά την περίοδο 2004-2020, o αριθμός δηλωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥΥ) με γνωστή ηλικία και φύλο ήταν 506.
Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 394, από τα οποία τα 332 ήταν μικρότερα του ενός έτους. Από τα 509 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου, η πλειοψηφία των δηλωθέντων κρουσμάτων (309 περιστατικά) δεν είχαν εμβολιαστεί με καμία δόση εμβολίου.
Κατά την χρονική περίοδο 2004-2020 σημειώθηκαν 3 θάνατοι.
 
 
 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα προηγούμενα, την πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων για τον κοκκύτη, την επιδημιολογία της νόσου και τις τρέχουσες διεθνείς συστάσεις για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, ζητήσαμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας να μας δοθεί η δυνατότητα να συνταγογραφούμε και να εμβολιάζουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, με τα εμβόλια διφθερίτιδας, κοκκύτη, τετάνου και γρίπης. 
 
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.
Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι θα προστατεύσουμε τα νεογέννητα βρέφη και τα μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι, αλλά και θα αυξήσουμε άμεσα την εμβολιαστική κάλυψη και άρα προστασία των ίδιων των ενηλίκων, από αυτά τα πολύ σοβαρά νοσήματα. Από την εμπειρία μας κανείς ενήλικας γονιός δεν πηγαίνει αυτοβούλως στον γιατρό να ζητήσει να εμβολιαστεί. Εμείς και να τους πείσουμε μπορούμε και μπροστά μας τους έχουμε για να τους εμβολιάσουμε άμεσα.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
γράφει ο Κώστας Νταλούκας
 
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
 
 
 
 
 
 

09 Νοεμβρίου 2022

Για ποια ακριβώς δωρεάν υγεία μιλάμε;....... / Της Φωτεινής Σαμαρά

 

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 42 ετών μετά απο μάχη με τον καρκίνο. 

Η τελευταία του επιθυμία ήταν να δημοπρατηθούν τα δύο αργυρά  μετάλλια του σε Ολυμπιακούς Αγώνες προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό για την στήριξη πασχόντων παιδιών που βρίσκονται σε δομές υγείας.

 

Και σε ένα γράμμα που άφησε, μεταξύ άλλων αναφέρει ".......Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική για μια χημειοθεραπεία ή για ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος......."

 

Ένα κείμενο καταπέλτης  για την απαξίωση της δημόσιας υγείας. 

 

Μιλούμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας με δωρεάν παροχές ισότιμα προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

 

Θέτω όμως το εξής ερώτημα :

 

Υπάρχει δωρεάν δημόσια υγεία;

 

Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι σε διάφορα ταμεία ΙΚΑ, ΔΗΜΌΣΙΟ ΤΥΠΕΤ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ, ΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΩΝ και πολλά άλλα... 

Κάποια από αυτά τα ταμεία έχουν "δικά" τους ιατρεία (δημοσιογράφοι) έως και κλινικές (Υγείας Μέλαθρον του ΤΥΠΕΤ). 

ΌΛΟΙ οι πολίτες σε όποιο  ασφαλιστικό φορέα κι αν ανήκουν, καταβάλουν εισφορές για την υγεία.

 

Επομένως για ποια ακριβώς δωρεάν υγεία μιλάμε;

 

Στην πραγματικότητα πληρώνουμε για τις παροχές υγείας στις δημόσιες δομές, αλλά  υγεία σε επίπεδο ποιότητας και χρόνου εξυπηρέτησης δεν έχουμε. 

Όλοι οι Έλληνες  καταβάλουμε φόρους στο κράτος και όλοι γνωρίζουμε ότι τα κονδύλια από τη φορολογία μας διατίθενται στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της άμυνας. 

 

Ωστόσο κανένας από τους τρεις τομείς δεν παρουσιάζει ανάπτυξη......

 

Όσο για τον ιδιωτικό τομέα, όλοι οι μεγάλοι ιατρικοί όμιλοι είναι κρατικοδίαιτοι,  αποκτούν δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους από την οικονομική τους σχέση με το κράτος.

 

 Το ζήτημα της υγείας από δικαίωμα και αγαθό για όλους τους πολίτες, έχει καταλήξει να είναι μείζον  πολιτικό ζήτημα. 

 

Απαξιώνεται η δημόσια υγεία και ταυτόχρονα προωθείται η ιδιωτική. 

Να επισημάνω, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν αφορά μόνο μεγάλους ομίλους, οι οποίοι ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, που ανταπεξέρχονται στην υποχρέωσή τους και αυτή  είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αφορά και μικρές επιχειρήσεις ή και ένα ιατρείο, που λειτουργούν άψογα δεοντολογικά και εξυπηρετούν τον πολίτη. 

Οι ουρές στα νοσοκομεία και επομένως η μεγάλη αναμονή (γνωστή ως “λίστα”) , οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε υλικά ,σε εξοπλισμό, η μη εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού, που εφαρμόζεται στην Ευρώπη ( διότι μέσω αυτού του θεσμού γίνεται ένα είδος διαλογής, όσο αφορά τη χρήση του επιπέδου δομής , όσο αφορά το τακτικό, το έκτακτο, το επείγον ) είναι οι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες στην επιλογή του ιδιωτικού τομέα. 

Οι δημόσιες δομές υγείας δεν επαρκούν αριθμητικά και είναι πολλών χρόνων κατασκευές. 

Και η διαχείριση των δομών υγείας δεν είναι ορθή.

 

Η εφαρμογή του θεσμού του  χάρτη υγείας και του προσωπικού γιατρού είναι πολύ σημαντική  για τη λειτουργία και διαχείριση του τομέα της υγείας. 

 

Εάν υπήρχε  δημόσια υγεία και λειτουργούσε έτσι όπως αξίζουν οι φορολογούμενοι πολίτες, σίγουρα δε θα υπήρχε ιδιωτική υγεία.

 

Οι πολίτες ωστόσο σιωπούμε... 

 

Ενώ όλοι εμείς στηρίζουμε την οικονομία, δεν επωφελούμαστε αυτά που δικαιούμαστε. 

Λέμε και "ευχαριστώ" όταν μας δίνουν ελάχιστα από αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν ! 

Ας αναλογιστεί ο κάθε πολίτης την ευθύνη που έχει για την απουσία υγείας, παιδείας και κάθε δικαιώματος του. 

Έχουμε ατομική ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει. 

Και η ανοχή, η σιωπή, ο εφησυχασμός, η αδράνεια είναι επιλογή και ευθύνη.

Φυσικά είναι δικαίωμα του πολίτη να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε δομή υγείας δημόσια ή ιδιωτική. 

Να είναι όμως επιλογή και όχι ανάγκη.

Στις υπάρχουσες συνθήκες με την τεράστια παθογένεια που παρουσιάζει το σύστημα υγείας, είναι μάλλον πολυτέλεια να μιλάμε για ανάπτυξη της δημόσιας υγείας.

Πολλές χώρες αλλάζουν συστήματα, όταν αυτά δεν εξυπηρετούν πια.

Υπάρχει λύση.....

Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Μία λύση είχα προτείνει  το 2019 σε ημερίδα για την υγεία που διενεργήθηκε στην Πάρο. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε στο παρακάτω link:


 

 https://www.aegeanpolyclinics.gr/imerida-gia-tin-igia-14122019/

 

 

Σίγουρα πολλοί άνθρωποι του υγειονομικού Δημόσιου και Ιδιωτικού χώρου έχουν να προτείνουν λύσεις, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν εμπειρία πολλών χρόνων.

 

Αυτό ίσως που χρειάζεται, είναι να συνεργαστούμε όλοι όσοι έχουμε προτάσεις να τις καταθέσουμε και να πείσουμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους να τις ακούσουν.

 

Προτάσεις που προάγουν την υψηλή ποιότητα υγείας, ωφέλιμες προς τον πολίτη. 

 


 Φωτεινή Σαμαρά

Επιχειρηματίας, ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας 


07 Νοεμβρίου 2022

Αναβαθμισμένα Συμβόλαια Φροντίδας"Λάμπρος Σαμαράς" Ενημερωθείτε!!!

 

Αγαπητοί γονείς,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Συμβόλαιο Φροντίδας "Λάμπρος Σαμαράς" που δημιουργήθηκε το 2017 απο το πρώτο 6μηνο λειτουργίας μας συνεχίζει να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους  Πάρου και Αντιπάρου με περισσότερες παροχές για μια ολοκληρωμένη φροντίδα όλης της οικογένειας. 

Παραμένουμε πιστοί απέναντι σας στην παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών αναβαθμίζοντας τόσο την ευαίσθητη αυτή ειδικότητα όσο και τις ιατρικές υπηρεσίες που αφορούν τον ενήλικα πληθυσμό.


Για  περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να καλέσετε στο 2284024442 Υπεύθυνη γραμματείας Σοφία Καούτσου.


Ποιο συγκεκριμένα όσον αφορά τη λειτουργία του Παιδιατρικού Τμήματος οι συνεργαζόμενοι Παιδίατροι είναι:

 

Νταλούκας Κωνσταντίνος: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελ. Παιδιάτρων ( 15 ημέρες το μήνα )

 

Λαδά Μαρία: Εξειδικευμένη στην Επείγουσα Ιατρική ( 15 ημέρες το μήνα )

 

 Τρόπος λειτουργίας του Παιδιατρικού Τμήματος:

 

·       Συγκεκριμένα  για την τακτική παρακολούθηση των παιδιών αλλά και του εμβολιασμού:

 

Κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης διενεργείται έλεγχος και αξιολόγηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού με ειδικά ερωτηματολόγια  ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθούν αναπτυξιολογικές διαταραχές να γίνει έγκαιρη παρέμβαση από τον Παιδίατρο ή σε ειδικές περιπτώσεις από άλλον ειδικό ιατρό. Σας δίδονται αντίγραφα σε ειδικό φάκελο - κλασέρ έτσι ώστε να διατηρείτε ιστορικό του παιδιού σας και στο σπίτι σας πέραν των δικών μας χειρόγραφων και ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν το ιστορικό χωρίς extra χρέωση.

Επίσης γίνεται προγραμματισμός επόμενου εμβολιασμού καθώς και ηλεκτρονική καταχώρηση διενέργειας εμβολίου στο  Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού 

 

Εφαρμόζουμε πρωτόκολλα παρακολούθησης για πρόωρα αλλα και τελειόμηνα βρέφη.

 

Όσον αφορά τις αιμοληψίες αλλά και τις φλεβοκεντήσεις  για νεογνά και βρέφη υπάρχουν διαθέσιμα εξειδικευμένα αναλώσιμα τα οποία χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι υγειονομικοί.

 

Σχετικά με την επιλογή του  Παιδιάτρου για τα παιδιά σας :

 

Οι γονείς θα αποφασίσετε ποιος Επιστήμονας θα παρακολουθεί σε τακτική βάση το παιδί σας (εμβολιασμός, διατροφή, ανάπτυξη, συμβουλευτική) έτσι ώστε να είναι ένας και πάντα ο ίδιος εφόσον βέβαια αυτό επιθυμείτε.

Παραμένοντας πιστοί απέναντι σας, από το 2016 εξακολουθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των μικρών μας φίλων σε καθημερινή βάση όλο το 24ωρο όλο το χρόνο και σε Αργίες καλύπτοντας έτσι και τα επείγοντα.

 

Αυτό επιτυγχάνεται με το να συνεργαζόμαστε με δύο Παιδιάτρους έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε μια ημέρα στο κέντρο μας χωρίς την ευαίσθητη αυτή ειδικότητα μιας και  μένουμε σε νησί ,  απουσίας Νοσοκομείου.

Ακόμα και να μην βρίσκεται στο χώρο ο δικός σας Παιδίατρος τον αντικαθιστά συνάδελφος. Φυσικά  μπορείτε να έχετε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παιδίατρο που έχετε επιλέξει για οποιοδήποτε θέμα όλο το χρόνο.

 

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

 

 

 Φωτεινή Σαμαρά

Επιχειρηματίας, ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας