Σελίδες

19 Μαρτίου 2022

Έκανε και την επανεμφάνιση της η γρίπη...που είχαμε ξεχάσει/ Της Φωτεινής Σαμαρά

Αυξημένη δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ.

Έκανε και την επανεμφάνιση της η γρίπη, που δύο χρόνια ακριβώς, με την εμφάνιση του κορωνοϊού, είχαμε ξεχάσει...

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παρουσιάζεται ανοδική τάση στα κρούσματα γριπώδους συνδρομής (εποχική γρίπη, Α Η1Ν1). 

Η εν λόγω γρίπη με ανοδική τάση εμφανίστηκε επίσης σε Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο (κυρίως στη Σκωτία).

Η εργαστηριακή παρατήρηση και έρευνα των ιών της γρίπης είναι απαραίτητη  προϋπόθεση για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών,  επικίνδυνων για την πρόκληση επιδημιών ή πανδημιών, αλλά και για την επιλογή στελεχών που θα περιέχονται στο αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό Influenza (Ινφλουέντζα) τύπου Α, Β ή C και είναι εξαιρετικά μεταδοτική .

 

Μεταδίδεται απο το ένα άτομο στο άλλο με τον βήχα, το φτέρνισμα και την ομιλία.

Με τα πολύ μικρά αόρατα σταγονίδια διασπείρεται ο ιός στον αέρα.

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται επίσης με τα χέρια.

Καθώς αγγίζουμε αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μικρόβια και ιούς, αν στη συνέχεια αγγίξουμε κοιλότητες του σώματος μας (μάτια, μύτη, στόμα) είναι πολύ εύκολο να "μολυνθούμε".

Παράγοντες που ευνοούν την μεταδοτικότητα είναι ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους).

 

Η συμπτωματολογία είναι ίδια με αυτή του κορωνοϊού. 

Διαφέρει ωστόσο η θεραπεία, οπότε κρίνεται απαραίτητη η σαφής διάγνωση με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. 

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες.

Τα συμπτώματα είναι η αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού που συνοδεύεται από ρίγη, ισχυρό πονοκέφαλο, ρινική καταρροή/απόφραξη, έντονο βήχα, μυαλγίες/αρθραλγίες, κόπωση/ατονία και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα.

 Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωματική μας κατάσταση (κόπωση ), η ψυχολογική μας κατάσταση ( στρες), η διατροφή μας ( απουσία  λήψης φρούτων, λαχανικών), παράγοντες που συνηγορούν στο να έχουμε γερό ανοσοποιητικό ή όχι. 

 


Απο την πλευρά μας εφιστούμε την προσοχή των πολιτών όσον αφορά την αποφυγή συνωστισμού, την χρήση μάσκας, τήρηση κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, δεν βήχουμε και δεν φτερνιζόμαστε στον αέρα)


Προσέχουμε όταν μιλάμε να μην εκτοξεύονται σταγονίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου