Η τουριστική περίοδος έστω και καθυστερημένα έστω και υποτονικά έχει ξεκινήσει και η αγωνία όλων γυρίζει γύρω από το τι θα κάνουμε ΜΕΤΑ όταν…
…όταν παρουσιαστεί κρούσμα στο νησί, στο διπλανό σπίτι, στον παιδικό σταθμό, στον αθλητικό σύλλογο, στο ξενοδοχείο…
Το ΜΕΤΑ είναι σημαντικό αλλά πιο σημαντικό και σ’ αυτό θα αναφερθώ πρωτίστως είναι το ΠΡΙΝ!
… από ΠΡΙΝ πρέπει να προνοήσει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης και διασποράς της νόσου στο ελάχιστο…
… από ΠΡΙΝ πρέπει να είναι έτοιμο το τοπικό σύστημα υγείας να υποδεχθεί με ασφάλεια τον ασθενή και να προστατεύσει την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους από την διασπορά…
… από ΠΡΙΝ πρέπει να τηρούμε όλοι εμείς τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή:
1) κοινωνικές αποστάσεις: ίσως το βασικότερο μέτρο για να μην έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως με τα μεγάλα σταγονίδια από τον βήχα, πτέρνισμα αλλά και ομιλία ή αναπνοή του πάσχοντος.
Τηρώντας από όλους απόσταση 1,5-2 μέτρα αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με τα σταγονίδια του συνομιλητή μας.
2) μάσκα σε κλειστούς χώρους και οπωσδήποτε στους χώρους υγείας: Η απλή υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια στις καθημερινές επισκέψεις μας σε κλειστούς χώρους, μαγαζιά, δημόσιες υπηρεσίες και οπωσδήποτε όταν επισκεπτόμαστε χώρους υγείας, ιατρεία ή διαγνωστικά κέντρα.
Η μάσκα μας προστατεύει από τα σταγονίδια του συνομιλητή μας αλλά και από τον πλημμελώς αεριζόμενο χώρο όπου μπορεί να υπάρχει ο ιός σε αερόλυμα, δηλαδή σε μικρά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα για κάποια ώρα. Η προστασία που μας παρέχει η μάσκα δεν είναι απόλυτη είναι όμως σημαντική ειδικά όταν συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.
Όταν φοράμε την μάσκα αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια μας την μπροστινή της επιφάνεια διότι εκεί μαζεύονται τα μολυσμένα σταγονίδια. Βγάζουμε την μάσκα από τα κορδονάκια και στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας.
3) Πλύσιμο χεριών: πριν φάμε ή πιούμε, μετά την χρήση της τουαλέτας, όταν χρησιμοποιούμε σημεία που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι, πχ διακόπτες φωτισμού ή ασανσέρ κ.α. όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από εξωτερικές δουλειές, όταν είναι εμφανώς βρώμικα. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι προσεκτικό με νερό και σαπούνι και να διαρκεί τουλάχιστον 40’’.
Πρέπει να μας γίνει επίσης συνήθεια να μην αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπο μας. Η χρήση γαντιών μίας χρήσεως δεν συστήνεται διότι δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
4) κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης: αερίζουμε καλά όλους τους χώρους, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε με διάλυμα χλωρίνης τις λείες επιφάνειες και όπου αλλού είναι αποδεκτό.
5) Τήρηση των κανόνων υγιεινής, δηλαδή βήχουμε ή πταρνιζόμαστε στο εσωτερικό του αγκώνα ή σε χαρτομάντηλα μιας χρήσεως ώστε να μειώσουμε την διασπορά των σταγονιδίων μας.
Απορρίπτουμε σε κάδο απορριμμάτων τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα και στην συνέχεια πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια μας.
6) μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα ώστε να προστατεύσουμε τον κοινωνικό σύνολο.
Συμπτώματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα για COVID-19 είναι τα πιο συχνά, πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κόπωση αλλά και τα λιγότερο συχνά κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, απώλεια όσφρησης ή γεύσης και σπανιότερα έμετοι ή διάρροιες.
Όλα έχουν περιγραφεί σε ασθενείς με κορωνοϊό με διαφορετική συχνότητα το καθένα. Αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έχει πυρετό ή βήχα έχει COVID-19 αλλά το ότι θα πρέπει να προσέχει και να τηρεί τα μέτρα σαν να έχει COVID-19, μόνο έτσι θα μπορέσει να προστατεύσει τους γύρω του και κυρίως τις ευπαθής ομάδες πληθυσμού. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η νόσος είναι να ληφθεί δείγμα του ασθενούς για μοριακό έλεγχο για COVID-19, όμως τα κριτήρια δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ δεν συμπεριλαμβάνουν ήπια συμπτώματα.
Άρα όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς της νόσου. Τηρώντας τα μέτρα προστατεύουμε τον εαυτό μας από τους γύρω μας και τους γύρω μας από εμάς.
Αν λοιπόν, έχουν τηρηθεί όλα τα «από ΠΡΙΝ» και παρόλα αυτά έχουμε κρούσμα, πολύ πιθανόν να συμβεί λόγω της μεγάλης έλευσης επισκεπτών στο νησί, τι θα κάνουμε ΜΕΤΑ;
ΜΕΤΑ… όσον αφορά τον ασθενή ο θεράπων ιατρός, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ θα αναλάβουν το περιστατικό ώστε ο ασθενής να λάβει την φροντίδα που πρέπει, και όσον αφορά τις επαφές του ασθενή ο ΕΟΔΥ θα δώσει οδηγίες ιχνηλάτησης, στενών και περιστασιακών επαφών, και θα γίνουν τα σχετικά τεστ.
…και αν είμαστε εμείς κάποιοι από τις επαφές; τότε θα μείνουμε σε απομόνωση και ο ΕΟΔΥ θα μας δώσει οδηγίες.
Η αλυσίδα του χάους ξεκινά όταν ο καθένας παραβιάζει λιγότερο ή περισσότερο τους κανόνες, άλλος γιατί τον ενοχλεί η μάσκα, άλλος γιατί ξέχασε, άλλος γιατί νόμιζε… και ναι μεν το σύνολο μπορεί να διορθώσει μικρο - ατασθαλίες αλλά όταν οι ατασθαλίες γίνονται ο κανόνας τότε το σύνολο πάσχει.
Είμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο που μπορεί η πλάστιγγα να γύρει προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση με κύριο διακύβευμα την ίδια μας την υγεία και την ζωή των αγαπημένων μας.
Η πολιτεία θα κάνει την Διαχείριση της Πανδημίας, η Ιατρική την Διαχείριση της Νόσου και όλοι εμείς την Διαχείριση του Εαυτού μας!
γράφει η Φωτεινή Σαμαρά, Επιχειρηματίας, ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου